Archief voor de ‘z’n eigenaardigheden’ categorie

Extra info: De Redressiehelm

zaterdag 24 maart 2007

We hebben ook een folder meegekregen over de redressiehelm. Het is misschien nuttig om deze info ook te delen met jullie.

Per jaar worden in Nederland ongeveer 200.000 baby’s geboren, waarvan 10% een schedelafwijking vertoont of ontwikkelt. Bij deze 20.000 schedelafwijkingen herstelt circa 25% niet spontaan. Van deze 5.000 baby’s komen er 1.700 tot 2.000 in aanmerking voor redressiehelmtherapie (3x woordwaarde = kassa!)

Schedelafwijkingen kunnen ontstaan door ongelijke groei van de schedeldelen; bijvoorbeeld door het vroegtijdig sluiten van de schedelnaden of door drukbelasting van buitenaf. Dit laatste komt voor bij rugligging, waarbij een afplatting ontstaat als gevolg van de voorkeurshouding van de baby.

In het algemeen wordt in de eerste vijf maanden bekeken of de afwijking (afplatting) spontaan verbetert, al dan niet gecombineerd met kinderfysiotherapie en houdingsadviezen. Wanneer verbetering uitblijft wordt in de zesde tot en met de zevende maand een redressiehelm aangemeten en deze dient tot en met de twaalfde maand gedragen te worden. In een enkel geval wordt deze periode, in overleg met de specialist, verlengd tot uiterlijk 14 maanden. (vooral ’s nachts)

Verwijzing
Bij constatering van een schedelafwijking kan de consultatiebureauarts (nog ’n keer 3x woordwaarde = dubbelkassa!) of huisarts u verwijzen naar een specialist. (Plastisch chirurg, neuroloog, kinderarts) Deze specialist beoordeelt aan de hand van klinisch onderzoek c.q. een röntgenfoto, of redressiehelmtherapie geïndiceerd dan wel zinvol is.
Als dit het geval is wordt u met een aanvraag doorverwezen maar een gespecialiseerd orthopedisch instrumentmaker van Livit Orthopedie.

De Helm
De helm bestaat uit een harde kunststof buitenschaal met daarin vier of vijf uitneembare, zachte binnenschalen. Deze lagen worden gebruikt om het groeiproces en de vormveranderingen van de schedel te begeleiden. De helm wordt op zijn plaats gehouden door een instelbaar kinbandje. De helm zit merendeels tegen het hoofd. Daar waar het hoofd plat of vlak is, zit ook de ruimte in de helm. Het is de bedoeling dat het hoofdje tijdens het groeiproces deze ruimte in de helm gaat vullen. Wanneer de  baby op z’n rug slaapt wordt het beste resultaat verkregen.

Thijmen krijgt een helm

vrijdag 23 maart 2007

Het is alweer een tijdje geleden dat er hier wat ‘geblogd’ werd, maar dat terzijde.

We hebben nu wat te melden, namelijk dat er drie maanden geleden tijdens een bezoekje aan het consultatiebureau er bij Thijmen geconstateerd is dat hij een zg. afgeplat hoofdje heeft. Dit is niet heel ernstig, maar wel een vervelend gezicht. Nu is de regel dat bij baby’s die nog geen 5 maanden oud zijn in aanmerking kunnen komen voor een ‘redressiehelm‘.

Nu mag het consultatiebureau ons niet doorverwijzen, dus hebben ze een briefje geschreven voor onze huisarts en díe mag ons wel doorverwijsbriefje schrijven voor het Sophia Kinderziekenhuis. Toen we het ziekenhuis belde voor een afspraak zeiden ze in eerste instantie dat zij geen plek hadden en dat we moesten uitwijken naar het Sint Elisabeth ziekenhuis in Tilburg (1 uur rijden afstand!). Maar na enige bemiddeling van onze huisarts konden we toch terecht bij het Sophia Kinderziekenhuis. Vanochtend hadden we dus een afspraak in het Sophia kinderziekenhuis om zo’n helm aan te laten meten. In het foldertje stond dat we er rekening mee moesten houden dat het best wel lang kon gaan duren en dat het dus raadzaam was om eten en zo mee te nemen. Dus wij zijn bepakt en bezakt vetrokken om vervolgens na 3 kwartier weer buiten te staan! WOEHAHAHAHAAH!!!

Thijmen moet de helm 23 uur per dag dragen tot dat hij 1 jaar wordt. Lekker zo met de zomer voor de deur, enfin dat zien we dan wel. Over 2 á 3 weken kunnen we de helm ophalen.

Eerst een ponskaart laten maken Zo, z'n dossier en ponskaart zijn aangemaakt Meike kon zich ook prima vermaken Eerst eventje wachten in de wachtkamer De arts moest ook nog even kijken Meike had de speelcorner alweer gevonden Bij Livit werden weer wat gegevens genoteerd Dit is de print die we gekozen hebben voor hem En de maten worden gemeten

extra info: Erasmus MC

Een af-oor

woensdag 15 november 2006

Thijmen's af-oor
Sinds gisteren is het bijoortje van Thijmen verwijderd in het IJssellandziekenhuis. We hadden een afspraak om het e.e.a. te bespreken met de plastisch chirurg en één van de opties was om eventueel ter plaatse het bijoortje af te binden en dan af te knippen zonder verdoving! Hoppetaa…

Thijmen lag lekker te slapen in zijn maxi-cosi en moest even flink huilen van het afbinden, maar zakte weer weg in diepe slaap. Vervolgens werd het bijoortje afgeknipt, daarvan moest hij ook flink huilen om vervolgens weer af te zakken in diepe slaap. Het touwtje zit er nog steeds omheen, maar dat lost dan t.z.t. vanzelf op. Voor de rest zitten er nog twee kleine bobbeltjes bij z’n oor, maar dat schijnt dan kraakbeenvorming te zijn welke niet zomaar weggehaald kan worden. Dit zou dan operatief verwijderd moeten worden en dan moet Thijmen onder narcose, en daar zijn we momenteel niet gecharmeerd van.

Maar het voornaamste is dat die grote bijoor nu weg is.

Een bijoor (2)

woensdag 25 oktober 2006

Vorige week dinsdag zijn we dus met Thijmen naar het IJssellandziekenhuis gegaan om een echo te laten maken van zijn nieren en blaas. (Zie ook onze eerdere bericht “Een bijoor“) Voor de uitslag moesten we morgen terugbellen.

Thijmen's bijoor

Zojuist is Esther gebeld door het IJsselland ziekenhuis met de uitslag van de echo: alles is goed. Z’n nieren en blaas zijn net zo gezond als ieder andere baby van zijn leeftijd. Da’s mooi! We hebben dus vanaf nu niet meer te maken met de kinderarts.
Wel hebben we nog een afspraak met de plastisch chirurg over het verwijderen van z’n bijoor. Hoe doen ze dit dan?

Het afbinden en af laten sterven dat is niet meer van deze tijd, het ziet er volgens hun ook smerig uit.
Wat ze wel doen is afbinden en wegsnijden (onduidelijk is of dit met een roesje gebeurt) of onder narcose en dan wegsnijden (zonder afbinden). Het resultaat is hetzelfde, alleen is het aan ons om te besluiten welke methode onze vookeur geniet. Wordt vervolgd dus.

Een bijoor

vrijdag 29 september 2006

Thijmen heeft bij z’n rechteroor een zg. bijoor. Dit betekent niet dat hij nu drie oren heeft, maar het is een bobbeltje. Een constructiefoutje, een te lang buisje en omdat het oor in dezelfde embryonale fase aangemaakt wordt als de nieren en blaas hebben we gelijk een afspraak gemaakt om een echo van zijn nieren en blaas te laten maken.

Na wat gegoogle hebben we op de website ouders.nl hierover een vraag gevonden. Twee kinder-gastro-enterologen, Hankje Escher & Edward Nieuwenhuis allebei werkzaam in het Erasmus MC Sophia te Rotterdam hebben het volgende antwoord gegeven:

Vroeger werd er standaard een echo van de nieren gedaan bij alle kinderen met een of meerdere bijoortjes. Er zou namelijk een verband bestaan tussen het hebben van een bijoor en het hebben van een nierafwijking. Nu blijkt echter dat daar geen enkel goed onderzoek naar is gedaan.

Uit eigen ervaring: bij geen van alle echo’s die we in het verleden deden bij een bijoortje waren er afwijkingen in de nieren. We doen het dus niet meer standaard en we adviseren jullie ook gewoon niets te doen, tenzij er in de toekomst problemen zijn die veroorzaakt kunnen zijn door een nierafwijking (zoals blaasontsteking, nierbekkenontsteking op jonge leeftijd).

Thijmen's bijoor

In de knoop

vrijdag 29 september 2006

Bij de geboorte van Thijmen kwamen we erachter dat er een knoop in de navelstreng heeft gezeten. Volgens de verloskundige heel bijzonder, maar tegelijkertijd erg gevaarlijk omdat Thijmen zichzelf had kunnen ‘opknopen’. Gelukkig is dit niet gebeurt.

Voor de nieuwsgierige mensen die niet schuw zijn van ‘vinger-aan-de-pols’-achtige televisieprogramma’s, had ik een foto in kleur voor jullie. Maar die is verwijderd. Slechts de zwart-witte-versie is beschikbaar 🙂

Al die horror, bâh..

(meer…)

Darmkrampjes

donderdag 28 september 2006

Vannacht heeft Thijmen waarschijnlijk last gehad van darmkrampjes, het heeft ons in ieder geval de gehele nacht wakker gehouden. Nu we weten wat we moeten doen aan die darmkrampjes hebben we goede hoop dat de komende nacht rustiger zal zijn.

Thijmen slaap in de wieg