Archive for the ‘z’n helm’ Category

Extra info: De Redressiehelm

zaterdag, maart 24th, 2007

We hebben ook een folder meegekregen over de redressiehelm. Het is misschien nuttig om deze info ook te delen met jullie.

Per jaar worden in Nederland ongeveer 200.000 baby’s geboren, waarvan 10% een schedelafwijking vertoont of ontwikkelt. Bij deze 20.000 schedelafwijkingen herstelt circa 25% niet spontaan. Van deze 5.000 baby’s komen er 1.700 tot 2.000 in aanmerking voor redressiehelmtherapie (3x woordwaarde = kassa!)

Schedelafwijkingen kunnen ontstaan door ongelijke groei van de schedeldelen; bijvoorbeeld door het vroegtijdig sluiten van de schedelnaden of door drukbelasting van buitenaf. Dit laatste komt voor bij rugligging, waarbij een afplatting ontstaat als gevolg van de voorkeurshouding van de baby.

In het algemeen wordt in de eerste vijf maanden bekeken of de afwijking (afplatting) spontaan verbetert, al dan niet gecombineerd met kinderfysiotherapie en houdingsadviezen. Wanneer verbetering uitblijft wordt in de zesde tot en met de zevende maand een redressiehelm aangemeten en deze dient tot en met de twaalfde maand gedragen te worden. In een enkel geval wordt deze periode, in overleg met de specialist, verlengd tot uiterlijk 14 maanden. (vooral ’s nachts)

Verwijzing
Bij constatering van een schedelafwijking kan de consultatiebureauarts (nog ’n keer 3x woordwaarde = dubbelkassa!) of huisarts u verwijzen naar een specialist. (Plastisch chirurg, neuroloog, kinderarts) Deze specialist beoordeelt aan de hand van klinisch onderzoek c.q. een röntgenfoto, of redressiehelmtherapie geïndiceerd dan wel zinvol is.
Als dit het geval is wordt u met een aanvraag doorverwezen maar een gespecialiseerd orthopedisch instrumentmaker van Livit Orthopedie.

De Helm
De helm bestaat uit een harde kunststof buitenschaal met daarin vier of vijf uitneembare, zachte binnenschalen. Deze lagen worden gebruikt om het groeiproces en de vormveranderingen van de schedel te begeleiden. De helm wordt op zijn plaats gehouden door een instelbaar kinbandje. De helm zit merendeels tegen het hoofd. Daar waar het hoofd plat of vlak is, zit ook de ruimte in de helm. Het is de bedoeling dat het hoofdje tijdens het groeiproces deze ruimte in de helm gaat vullen. Wanneer de  baby op z’n rug slaapt wordt het beste resultaat verkregen.

Thijmen krijgt een helm

vrijdag, maart 23rd, 2007

Het is alweer een tijdje geleden dat er hier wat ‘geblogd’ werd, maar dat terzijde.

We hebben nu wat te melden, namelijk dat er drie maanden geleden tijdens een bezoekje aan het consultatiebureau er bij Thijmen geconstateerd is dat hij een zg. afgeplat hoofdje heeft. Dit is niet heel ernstig, maar wel een vervelend gezicht. Nu is de regel dat bij baby’s die nog geen 5 maanden oud zijn in aanmerking kunnen komen voor een ‘redressiehelm‘.

Nu mag het consultatiebureau ons niet doorverwijzen, dus hebben ze een briefje geschreven voor onze huisarts en díe mag ons wel doorverwijsbriefje schrijven voor het Sophia Kinderziekenhuis. Toen we het ziekenhuis belde voor een afspraak zeiden ze in eerste instantie dat zij geen plek hadden en dat we moesten uitwijken naar het Sint Elisabeth ziekenhuis in Tilburg (1 uur rijden afstand!). Maar na enige bemiddeling van onze huisarts konden we toch terecht bij het Sophia Kinderziekenhuis. Vanochtend hadden we dus een afspraak in het Sophia kinderziekenhuis om zo’n helm aan te laten meten. In het foldertje stond dat we er rekening mee moesten houden dat het best wel lang kon gaan duren en dat het dus raadzaam was om eten en zo mee te nemen. Dus wij zijn bepakt en bezakt vetrokken om vervolgens na 3 kwartier weer buiten te staan! WOEHAHAHAHAAH!!!

Thijmen moet de helm 23 uur per dag dragen tot dat hij 1 jaar wordt. Lekker zo met de zomer voor de deur, enfin dat zien we dan wel. Over 2 á 3 weken kunnen we de helm ophalen.

Eerst een ponskaart laten maken Zo, z'n dossier en ponskaart zijn aangemaakt Meike kon zich ook prima vermaken Eerst eventje wachten in de wachtkamer De arts moest ook nog even kijken Meike had de speelcorner alweer gevonden Bij Livit werden weer wat gegevens genoteerd Dit is de print die we gekozen hebben voor hem En de maten worden gemeten

extra info: Erasmus MC