Een bijoor

Thijmen heeft bij z’n rechteroor een zg. bijoor. Dit betekent niet dat hij nu drie oren heeft, maar het is een bobbeltje. Een constructiefoutje, een te lang buisje en omdat het oor in dezelfde embryonale fase aangemaakt wordt als de nieren en blaas hebben we gelijk een afspraak gemaakt om een echo van zijn nieren en blaas te laten maken.

Na wat gegoogle hebben we op de website ouders.nl hierover een vraag gevonden. Twee kinder-gastro-enterologen, Hankje Escher & Edward Nieuwenhuis allebei werkzaam in het Erasmus MC Sophia te Rotterdam hebben het volgende antwoord gegeven:

Vroeger werd er standaard een echo van de nieren gedaan bij alle kinderen met een of meerdere bijoortjes. Er zou namelijk een verband bestaan tussen het hebben van een bijoor en het hebben van een nierafwijking. Nu blijkt echter dat daar geen enkel goed onderzoek naar is gedaan.

Uit eigen ervaring: bij geen van alle echo’s die we in het verleden deden bij een bijoortje waren er afwijkingen in de nieren. We doen het dus niet meer standaard en we adviseren jullie ook gewoon niets te doen, tenzij er in de toekomst problemen zijn die veroorzaakt kunnen zijn door een nierafwijking (zoals blaasontsteking, nierbekkenontsteking op jonge leeftijd).

Thijmen's bijoor

4 Responses to “Een bijoor”

 1. […] Vorige week dinsdag zijn we dus met Thijmen naar het IJssellandziekenhuis gegaan om een echo te laten maken van zijn nieren en blaas. (Zie ook onze eerdere bericht “Een bijoor“) Voor de uitslag moesten we morgen terugbellen. […]

 2. connie schreef:

  Hallo,

  Ik ben ook geboren met een bijoortje (1972) Deze hebben ze verwijderd toen ik 1 jaar oud was. Ik heb verder nergens last van en ik denk dat allebei mijn nieren goed werken. Dit weet je nooit zeker mits je een echo onderzoek krijgt. 4 jaar geleden is onze prachtige dochter Amber geboren en wat blijkt, zij heeft een nierafwijking.toen ik 20 weken zwanger was hebben ze met een echo geconstateerd dat Amber een cystenier had. Deze cystenier is toen zij 8 maanden oud was verwijderd en zij heeft tot op heden nergens geen last van. Je kunt gelukkig heel goed met 1 nier leven. We moeten nog wel jaarlijks voor controle naar het ziekenhuis, dit is alleen maar fijn omdat je dan toch weer weet dat alles goed is.

  Groeten Connie

 3. Leuk stuk, na het aandachtig te hebben gelezen heb ik het ook gelijk naar een collega gemaild! Ik hou jullie pagina in de gaten, perfect!

 4. Petra Poulissen schreef:

  Ik lees dit bericht voor het eerst. Heeft uw kindje inmiddels een diagnose? Zoals Goldenhar? Ik heb dat ook, exact hetzelfde. Geboren met een bijoortje en maar 1 nier en een blaasafwijking en een baarmoeder afwijking. En nog heel veel meer maar ik weet niet of u daarin geïnteresseerd bent?!

Leave a Reply

Bewijs dat je een mens bent! :-) *