De kerstboom *zucht*

Kerstboom
Elk jaar weer hetzelfde liedje, een boom uitzoeken!
Wat een ramp is dat zeg. De ene boom is krom, de andere heeft een kale plek. Niet mooi van vorm, te groot, te klein… etc.

Wie heeft die onzin eigenlijk bedacht? Ik bedoel, we halen met kerst een BOOM in huis! En we moeten ‘m ook nog eens versieren!!!

Na wat ge-google kom ik erachter dat de voorchristelijke volkeren en daarna de duitsers deze ellende hebben veroorzaakt.

Ik citeer (oftewel het betere knip- en plakwerk):

De geschiedenis van de Boom

Bij veel voorchristelijk volken was de spar het symbool van groei en bloei en verjager van heksen en slechte geesten.
Vroeger bond men sparrenboompjes hoog in de mast van een terugkerend schip, ten teken dat men met Kerst weer thuis hoopte te zijn.
In de vijfde eeuw dook de spar op als Boom des Levens in mysteriespelen in Duitse kerken.
Hij was behangen met appels (de zonde) en ouwel (de redding). Later werden de appels en ouwel vervangen door koekjes in allerlei vormen.
In de negende eeuw verbood Karel de Grote het opzetten van een kerstboom en in de tiende eeuw deed paus Martinus II hetzelfde in Itali�.
Pas in de zeventiende eeuw dook de versierde spar weer in het openbaar op. De eerste versierde kerstboom was weer te bewonderen in 1605 in Straatsburg.
Pas in het begin van de negentiende eeuw zette deze traditie goed door in ons land.

Karel de grote en die paus Martinus II zijn mijn helden!

Enfin… ik geloof dat ik maar blij moet zijn dat we niet in India wonen…

De Boom in India

In India versiert men bananenbomen in plaats van sparren. Er worden mangobladeren gebruikt in plaats van hulst en olielampjes in plaats van kaarsen.

Pfff… eerst die Sinterklaas het land maar uit laten gaan. Zou hij eigenlijk een kerstboom plaatsen? Door een kerstbomen-piet?

Leave a Reply

Bewijs dat je een mens bent! :-) *