Nieuwe reallife soap: DeJa – Dead or Alive

Vandaag staat op www.woonspot.nl twee nieuwe berichten omtrent Dehnert & Jansen. Het spel is nog lang niet uitgespeeld of we hebben nu te maken met de laatste stuiptrekkingen van langzaam doodbloedende groothandel in woningtextiel.

Het eerste bericht is van 11.05 uur:

Géén doorstart Dehnert & Jansen

Capelle a/d IJssel – Het was dramatisch, de surseance gevolgd door het faillissement van Dehnert & Jansen. De klap kwam hard aan in de branche. Toen leek er licht te zijn, want ACTIVE SHARE maakte bekend door te gaan met het ’textiele’ deel van het bedrijf. Niet dus, zo blijkt nu.”We hebben ons gisteren teruggetrokken,” reageert Machiel van der Schoot. “Curator mr. Windt moest nog een aantal formaliteiten regelen en wij konden daar niet langer op wachten. Het is een simpel verhaal: de markt loopt van ons weg. We hebben een paar keer een deadline gesteld en daar ook aan toegegeven, maar nu moest de afronding weer over het weekend [afgelopen zaterdag/zondag, red.] worden heengetild. We kregen geen zekerheid dat het magazijn open zou gaan, want de curator is aansprakelijk voor de goederen. Zo kun je natuurlijk geen bedrijf runnen.”Dehnert & Jansen gaat tóch niet verder onder de directie van ACTIVE SHARE.

Mr. Th. Otten, die samen met curator Windt de zaak Dehnert behandelt, doet zijn uiterste best om diplomatiek te blijven. Maar het is duidelijk: hij heeft zo zijn bedenkingen bij de handelwijze van ACTIVE SHARE. “Hun actie heeft ons verbaasd, laat ik het zo formuleren. We hebben wat gesteggeld over de waardering van debiteuren en dan niet over de waarde van de portefeuille, maar over de peildatum. Als ik heel eerlijk ben, denk ik echter dat dit een excuus was om onder de koop uit te komen. Ik vermoed dat deze hen boven het hoofd is gegroeid; ze hebben nog nooit een aankoop van deze omvang gedaan. Zij zagen een mooie deal, maar zaten behoorlijk aan hun maximum wat financiering en risico betreft.”
Volgens Otten ‘lag’ ACTIVE SHARE ook niet zo goed in de markt. “Mensen hadden hun bedenkingen bij de rol van ACTIVE SHARE in de aanloop naar de surseance en het faillissement; als bestuurder raak je daar toch door besmet. Waarschijnlijk heeft men van een aantal partijen vrij bot te horen gekregen: ‘Met u doen wij geen zaken’. Als ACTIVE SHARE het soepeler en vooral professioneler had aangepakt, dan had er naar mijn idee een goede doorstart kunnen komen.”

Mr. Otten vindt het betreurenswaardig dat ACTIVE SHARE zich zó laat pas heeft teruggetrokken. “Men heeft enkele dagen geleden nog een grootschalige mailing naar 4000 klanten gestuurd met de mededeling dat er een nieuwe toekomst was voor het bedrijf. Dat is tegen de afspraken in gebeurd, want de curator was met hen overeengekomen dat er pas persberichten en andere mededelingen gedaan zouden worden ná de ondertekening van de koopovereenkomst. Wij zijn van mening dat terugtrekken in dit stadium allang geen optie meer was en de heren kunnen dan ook een dagvaarding tegemoet zien.”
Wat nu?, is vervolgens de vraag. “We hebben gisteren een aantal partijen in de gelegenheid gesteld om een bod uit te brengen op de voorraad. Er is op dit moment geen kandidaat met wie we spreken over een algehele doorstart.” Hoe groot is de kans daarop nog? “Ik sluit niets uit, maar het wordt wel steeds minder waarschijnlijk,” zo moet Otten toegeven. Er zouden dertig mensen meegaan naar het herstarte bedrijf; dat gaat nu niet door. “Een aantal van hen heeft gelukkig inmiddels elders onderdak gevonden.” Dus de serie ‘Dehnert & Jansen’ is nog niet ten einde…

Het tweede bericht is van 14.03 uur :

Update rond Dehnert & Jansen

Gouda – “We zijn de afgelopen tijd continu benaderd door de vakhandel met de vraag: wat gaat er gebeuren met een aantal kwaliteiten gordijnstoffen van Dehnert & Jansen?” Aan het woord is Bob Bruijn, directeur Holland Haag, die vandaag een brief stuurt naar 1500 woninginrichters in de Benelux.”Naar wij ons kunnen voorstellen heeft u behoefte aan duidelijkheid over de vraag hoe de gordijnstoffenleveranciers van Dehnert en Jansen omgaan met het faillissement. Op verzoek van een aantal van die leveranciers hebben wij ons gecommitteerd om belangrijke series op voorraad te nemen en exclusief voor de Benelux te vermarkten.” Dit en meer staat in de betreffende brief, evenals de namen van kwaliteiten die geleverd kunnen worden.Holland Haag zet aantal kwaliteiten Dehnert & Jansen voort.

Willy van Est van ADO Nederland reageerde onlangs op deze site op het bericht over de doorstart van Dehnert & Jansen: “Wij adviseren alle DEJA dealers om de nieuwe organisatie te ondersteunen en vooral geen gehoor te geven aan de oproep van anderen om de DE-JA kwaliteiten bij hun te bestellen. Ons managementteam vindt deze oproep zeer onkies en goedkoop.” Voelt Bruijn zich aangesproken door deze reactie? “Ach, volgens mij hebben velen in onze branche boter op het hoofd. Verder wil ik er niets over kwijt. Onze binnendienst zit in elk geval met rode oortjes aan de telefoon.”

One Response to “Nieuwe reallife soap: DeJa – Dead or Alive”

  1. Anonymous schreef:

    Het is maar goed dat opa Dehnert dit niet meer hoeft mee te maken, hij zou ter plekke omvallen….

    Wat een aanfluiting!

Leave a Reply

Bewijs dat je een mens bent! :-) *